Nieuws

Algemeen en alphafondsnieuws

Maart 2020: Alpha Future Spread Fund: -1,95%

By | Alpha Future Spread | No Comments

De oplopende beweeglijkheid van de afgelopen 4 weken werd goed opgepakt door het fonds; de modellen draaiden naar volatiliteit ‘long gaan’. Aan het einde van maart leken we de grootste paniek achter de rug te hebben en draaiden de systemen naar volatiliteit ‘short gaan’, waarbij we dus winst gingen maken wanneer de beweeglijkheid verder zou dalen. Jammer genoeg werd plotseling een spike (hoge piek) gevormd, waardoor onze stop losses werden geraakt en we een klein verlies moesten nemen. Echter, de hoge niveaus van de VIX index zullen de komende tijd nog genoeg kansen geven om dit verlies meer dan goed te maken.

Read More

Maart 2020: All Markets Fund: 3,85%

By | All Markets Fund | No Comments

De in februari ingezette bearmarkt zette door en hoe! We zagen bewegingen en een volatiliteit die in decennia niet voor zijn gekomen. We hebben daarop onze wegingen verlaagd omdat de spreads naar onacceptabele niveaus gingen. Voor de swingmodellen was deze downtrend geschikt, met de flinke bewegingen van dag tot dag konden ze – ondanks de grote spreads – toch goed uit de voeten. De uitslagen van de rendementen waren wel erg groot. Deze varieerden van – 56% tot plus 50% op trades. Ook de trendmodellen pakten in het algemeen de trend naar beneden goed op, de Europese modellen pakten zelfs een rendement van +56%. Ook de valuta posities met Euro short maakten winst.

Read More

Maart 2020: Alpha Global Index Trader: -29,40%

By | Alpha Global Index | No Comments

De corona crisis sloeg hard toe op de markten, met daar bovenop ook nog de daling van de olieprijs. De daling van de afgelopen tijd is uitzonderlijk, ook in vergelijking tot 2008 toen er veel vaker tussentijdse rebounds waren. Daarom hadden de long systemen het moeilijk doordat rebounds statistisch gezien zeer laat kwamen. De short systemen werden getroffen door de bijzondere situatie dat bepaalde opties niet beschikbaar waren of aangeboden werden met zeer grote spreads tussen bied -en laatprijzen. Dat maakte het moeilijk de posities van de modellen voor een redelijke prijs in te nemen. Ondertussen zien we weer normale prijzen en goede verhandelbaarheid van opties (ondanks de aanhoudende grote beursbewegingen) terugkeren.

Read More

Maart 2020: Dutch Darlings Fund: 1,45%

By | Dutch Darlings Fund | No Comments

Het virus sloeg keihard toe op de aandelenmarkten, de Amsterdamse beurs niet uitgezonderd. We waren eind februari afgedekt. Begin maart gingen we deels draaien, de verkopers werden sterker dan de kopers. We gingen per saldo short. We leenden aandelen en verkochten deze in de markt. Dit waren vooral bedrijven uit de sectoren vastgoed en banken, zoals Unibail, ABN en Aegon. Halverwege de maand hebben we tweemaal geprobeerd voorzichtig naar long te gaan, maar de downtrend was te sterk. Daarop zijn we terug naar neutraal gegaan, waarbij we op het eind van de maand een aantal shorts hebben geliquideerd. Op deze manier konden we onze winst vasthouden, terwijl de markten dubbelcijferige verliezen noteerden.1

Read More

Februari 2020: Alpha Future Spread Fund: 0,34%

By | Alpha Future Spread | No Comments

Het was een moeilijke maand voor veel beleggingsfondsen, ons fonds niet uitgezonderd. De beweeglijkheid schoot eind van de maand omhoog. In het algemeen geen probleem voor onze modellen, maar de dagelijkse sprongen van commodities en volatiliteit werden zo groot, dat winnende en verliezende trades sterk werden uitvergroot. We hebben onze weging verlaagd, om te voorkomen dat één verliezende trade alle winst zou wegvagen. En dat is gelukt, het fonds is de afgelopen maand in de plus geëindigd.

Read More

Februari 2020: All Markets Fund: -1,72%

By | All Markets Fund | No Comments

De sterke daling van de markten kwam onverwacht, zowel Europa als de VS, China en Japan kwamen in een glijvlucht naar beneden. De swingmodellen hebben het natuurlijk moeilijk in een recht toe recht aan beweging naar beneden en verloren met de long posities. Tijdens de daling werden shorts opgepakt, maar door de aanhoudende sterke beweging naar beneden, werden deze met verlies teruggekocht. De trendmodellen pakten wel winst. De sterke neerwaartse trend werd goed opgepakt en posities werden weer met winst gesloten.

Read More

Februari 2020: Alpha Global Index Trader: 2,71%

By | Alpha Global Index | No Comments

In februari startten de beurzen met een felle rebound na een scherpe daling eind januari. Vanaf 20 februari daalden de beurzen 7 dagen op rij met in totaal ruim -15% of meer. Alpha Global Index Trader wist van beide bewegingen goed te profiteren. Overigens is een dergelijke 7-daagse non-stop daling uiterst zeldzaam: zelfs in het crisis jaar 2008 kwam dit niet voor en werden scherpe dalingen na enkele dagen altijd gevolgd door gebruikelijke korte rebounds. Ondanks het uitblijven van die tussentijdse rebound deze maand toch een aangename plus van 2.7% (AEX ruim -8%). Het is niet te voorspellen of de beurzen nog verder onderuit gaan, maar bewegen gaat het!

Read More

Februari 2020: Dutch Darlings Fund: 2,17%

By | Dutch Darlings Fund | No Comments

De dip uit januari was begin februari snel vergeten, de markten begonnen zelfs te stijgen op het WHO bericht dat er een mondiale noodsituatie was ontstaan. Dat was voor ons het sein om met een hefboom de markt in te gaan en weldra hadden we een dubbel cijfer rendement op de borden. Maar toen Italië het virus niet meer in de hand bleek te kunnen houden, vielen de koersen als een baksteen naar beneden. We sloten onze hefboom en dekten posities af, waardoor we nog met winst konden afsluiten terwijl de AEX diep in het rood zakte tot rond de bijna -9%.

Read More

Januari 2020: Alpha Future Spread Fund: -7,50%

By | Alpha Future Spread | No Comments

Januari begon goed voor ons fonds, het zat bijna de hele maand flink in de plus maar eindigde in mineur toen de volatiliteit en prijzen van commodities een aantal dagen achtereen op en neer sprongen. Dalende of oplopende beweeglijkheid/prijzen, daar kan ons fonds goed op handelen. Echter, wanneer deze (te) snel elke dag wisselt van richting, dan verliezen de modellen rendement. Gelukkig komen deze perioden niet vaak voor; in het algemeen blijven de contango en backwardation curves langere tijd in vorm. We verwachten in de komende maand het verlies weer goed te maken.

Read More

Januari 2020: All Markets Fund: -6,51%

By | All Markets Fund | No Comments

Bij de daling van de afgelopen maand hadden onze shorts in de swingmodellen in de bigcaps voor de winst van de portefeuille moeten zorgen, maar helaas bleek dat deze keer niet op te gaan. De beweging omhoog in de dalende trend van deze shorts bleek te sterk te zijn (een teken dat de markt sterk is) en zorgden voor het grootste deel van het verlies. Wel werden er door andere (midcaps) shortmodellen winsten geboekt, onder andere op het aandeel Mallinckkrodt, dat we halverwege januari shorten op $5.50, om het 6 dagen later terug te kopen op $ 4.90, een rendement van 11%. De long swingsystemen maakten ook verlies, maar in een dalende markt is dat in de modellen ingecalculeerd. De…

Read More

Heeft u nog vragen?

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.