De centrale bank van Japan kondigde begin augustus aan de rente (iets) te verhogen, waardoor als gevolg de Nikkei index 20% kelderde. Deze mini-crash had natuurlijk ook invloed op de Amerikaanse en Westerse beurzen, waaronder onze AEX index. Deze daalde dan ook flink en opende op maandag 5 augustus zelfs vier procent lager, waardoor de AEX vanaf de top in juli met ong. 10% is gedaald. We hebben op dat moment niet verkocht, omdat we deze beweging zien als een (stevige) correctie in de stijgende markt. Toen de markt weer terugkwam vanaf het dieptepunt van de correctie, bleek dat veel sectoren nu meedoen in de weg omhoog. Onze posities in voeding zoals Ahold en Unilever zijn uitgebreid. De markt lijkt…
Algemeen en alphafondsnieuws
De Japanse Centrale Bank verhoogde “onverwacht” de rente en daarvan schrokken de beleggers zo van, dat de aandelen in Japan massaal in de verkoop werden gedaan. Daarnaast werd de carrytrade (short Yen) teruggedraaid, zodat investeerders yen moesten terugkopen, wat betaald moest worden met onder andere het verkopen van aandelen. Deze mini-crash ging niet ongemerkt de Amerikaanse beurs voorbij, ook deze zakte, in totaal zo’n 10% vanaf de top. Ook ons fonds ontkwam hier niet aan, de grootste verliezer was de oliesector, beleggers verwachten dat China en de wereld economie niet zo snel zal groeien. De Fed gaf in Jackson Hole aan dat de tijd voor beleidsaanpassing is gekomen en daarmee een verlaging van de rente. We denken dat de beweging…
De onrust over de aandelencrash in Japan sloeg ook over naar de westerse beurzen en daardoor werden die ook flink geraakt, waardoor de volatiliteit tot een climax kwam. Dat was natuurlijk goed voor ons fonds. De shorts op de beweeglijkheid van aandelen werden op tijd uitgestopt en vervolgens gingen een aantal systemen long op de volatiliteit. De vix steeg snel en sterk, tot zelfs over de 50 punten. Op de terugreis naar beneden, stapte het ene na het andere model in om short op de volatiliteit te gaan, met als resultaat dat het fonds een prachtig rendement scoorde. Zoals al eerder schreven, onze systemen werken het beste als er trend in aandelen zit, het maakt niet uit of dit nu…
De snelle draai van de markt in Japan of te wel mini-crash aldaar, viel wel het meeste op de afgelopen maand. De oorzaak is niet geheel duidelijk, maar wel duidelijk is dat het verhogen van de rente van de Centrale Bank van Japan meehielp. Dit beroerde ook de westerse beurzen, zowel Europa als Amerika moesten als gevolg van de daling in Japan ook flink inleveren. Deze snelle beweging naar beneden en later weer omhoog was natuurlijk goed voor onze swingsystemen, die laag kopen en gemiddeld 2 dagen later weer verkopen. Tijdens de daling werd dan ook veel gekocht met uiteindelijk flinke winsten. Bijvoorbeeld op 5 augustus werd de semiconductor KLA Corporation gekocht op $649 en 4 dagen later weer verkocht…
In augustus herstelden de markten uiteindelijk wel weer, na een volatiele start van de maand. Beleggers blijven gefocust op de beleidsbeslissingen van de centrale banken die belangrijk zijn voor de toekomstige marktbewegingen. Het AGIT fonds kon profiteren van de neer- en opgaande trend van de S&P 500 en sloot augustus af met een resultaat van 15%. Daarmee werd het verlies van juli volledig weggewerkt. Participanten kunnen zich afvragen waarom juli een slechte maand was en augustus een goede. Dat komt vooral omdat de S&P500 in augustus twee duidelijke trends liet zien. Eerst ca. 400 punten omlaag om daarna rond 400 punten te stijgen. Per saldo nauwelijks winst maar wel twee trends die goed gevolg konden worden door onze algoritmes.
De koersen van de beurzen – waarop de trading systems van AGIT werken – stegen de eerste helft van juli met ruim 3% om in de tweede helft van juli alle winst weer te verliezen en vervolgens in de min gingen. Er is sprake van veel onzekerheid in de markt waardoor heftige, elkaar snel opvolgende tegengestelde bewegingen zich voordoen. De heftige dag-bewegingen waarmee dit gepaard ging resulteerde in een verlies van ons fonds omdat de algoritmen hierdoor frequent op het verkeerde been werden gezet. Dit is in het verleden meer voorgekomen, maar blijft niet zo. Een turbulente periode wordt steeds gevolgd om in een winstgevende modus.
Het bericht uit Washington dat zij mogelijk bedrijven uit de hoogwaardige chipindustrie handelsbeperkingen op willen leggen, zorgde wereldwijd voor een sterke onrust in de chipsector. En toen beleggers ook nog begonnen te twijfelen aan de kracht van de Amerikaanse economie, vielen ook andere aandelen sterk terug. We hadden grote posities in technologie, met ASML en ASMI voorop. Deze aandelen waren helaas geen uitzondering en daalden met gemiddeld 20%. Dat was flinke aderlating van ons fonds en we hebben een groot deel van de posities afgesloten, wachten op betere tijden. Andere relatief grote posities had het fonds ingenomen in de defensieve aandelen als Wolters en Relx. Deze deden het relatief goed, hoewel zij ook door het algemene negatieve marktsentiment iets terug…
Het geopolitieke nieuws speelde deze maand een hoofdrol: de US wil mogelijk verdere zware handelsbeperkingen inzetten voor bedrijven met geavanceerde chiptechnologie, waardoor de hele chipsector een flinke aderlating moest laten. De chipsector in de US daalde daar dan ook met bijna 20%. Daar kwam nog bij dat een aantal beleggers zich zorgen maken over de economie in de US. En dat zorgde tezamen voor een flinke daling van de beurzen. De swingsystemen konden deze plotselinge ommekeer van de markt goed opvangen. De systemen kochten o.a. tijdens de daling Applied Materials en Nvidia (sector semiconductors) op 19 juli op respectievelijk $ 211 en $ 117 en verkochten deze beiden 4 dagen later met een winst van ruim 4% elk. De trendmodellen…
De afgelopen maand was een onrustige maand waarbij de beurzen wereldwijd terugvielen en ook grondstoffen in prijs terug moesten. Hierdoor steeg de Vix (onrust indicator) flink van 12 naar ruim 19 punten. Onze handelsmodellen die veelal short zaten in de markt, verkochten hun bestaande posities op de dalende beweeglijkheid terug en een enkel ging zelfs long in de markt. Deze long trades brachten wisselend meer winst dan verlies op, maar kon de schade van de short trades toch niet compenseren. Een klein voordeel, de Vix komt nu op een hoger nivo te liggen na een lange tijd op een laag nivo te hebben gestaan, waardoor er de komende tijd meer kansen komen op een positief rendement.
De aankondiging van de regering Biden dat bedrijven met hoogwaardige technologie mogelijk handels belemmingen opgelegd zouden kunnen krijgen, deed de markt niet goed. Toen Trump ook nog aangaf dat Taiwan voor haar eigen verdediging zou moeten betalen, schok de technologie sector zich een hoedje en daalden de koersen met gemiddeld 20%. Daar kwam nog bij dat een aantal beleggers ook beginnen te twijfelen of de economie in de US wel sterk blijft. Hierdoor kwam vooral de hele technologie sector in een vrije val. We hadden een grote positie in deze industrie, maar deze werd snel verruild naar de sector huizenbouwers en naar small caps, die beiden ook in een sterke uptrend zitten. We wachten het even af met de technologie,…