Na de volatiele maand maart met een bankrun in Amerika en een overname Credit Suisse in Europa, volgde een maand die ogenschijnlijk rustig leek, maar onder de oppervlakte vond een sectorrotatie plaats naar meer defensief. Want hoewel de markten gemiddeld weinig bewogen, lijken beleggers toch onzeker of er niet meer banken zijn met niet-geboekte verliezen op de balans, met een verdere beperking van de kredietfaciliteiten tot gevolg, wat de economische activiteit zal dempen. Dit drukte vooral de cylische en offensieve aandelen afgelopen maand. We hebben daarom momenteel een kleine positie in cyclische aandelen (bijv. ArcelorMittal), en houden deze sector scherp in de gaten. Maar ook onze overweging in de chipindustrie (o.a. ASML) had te lijden van het onzekere klimaat en…
Algemeen en alphafondsnieuws
De aandelenmarkten stabiliseerden in de afgelopen maand april, na de bankrun in maart. Beleggers durfden weer aandelen te kopen, uitgezonderd dan een aantal sectoren waaron o.a. verzekeringen en banken, die sterk achterbleven. De markt vreest nu een verdere verkrapping van de krediet mogelijkheden, waardoor een recessie mogelijk dieper zal zijn. Daardoor daalden ook de meer risicovolle aandelen uit de sectoren industrie en mijnen, terwijl groeiaandelen juist stegen. Door deze volatiliteit in de markt konden de swingsystemen goed toeslaan. Zowel aan de long als aan de short kant werden goede winsten behaald. Ook de trendmodellen deden het gemiddeld goed, die op de Europese markten acteerden hadden een klein minnetje, maar dit werd meer dan goed gemaakt door de trend computersystemen op…
De bankrun in Amerika had uiteindelijke tot nu toe weinig gevolgen voor de beurzen, de koersen daalden aanvankelijk, maar herstelden daarna, waarbij de sectoren verzekeringen, banken en cyclische fondsen achterbleven bij het herstel. De volatiliteit daalde dan aanvankelijk ook sterk, maar schoot omhoog eind van de maand toen er toch weer onrust over banken uitbrak. Dit was van korte duur en de beweeglijkheid zakte weldra weer, zodat de systemen short op de volatiliteit grote posities innamen en daarbij in de laatste dagen van de maand een mooi rendement genereerden voor het fonds. Markten blijven onzeker, maar de vix zoekt lagere waarden op, een teken dat beleggers toch minder onzeker zijn dan de kranten ons willen laten geloven.
De onzekerheid in de markten, na de bankrun in maart, werd in de afgelopen maand iets minder. Maar beleggers namen duidelijk gas terug. Dit is vooral terug te vinden in de risk-on sectoren, waardoor offensieve sectoren in koers terugvielen ten bate van defensieve sectoren als bijv. voeding. De vraag is hoe lang dit zo zal blijven, daar de markt verwacht dat de centrale banken eind dit jaar/begin volgend jaar de rentes alweer naar beneden zullen brengen. De afnemende volatiliteit gaf onze modellen ruimte om zo en dan long te gaan in een zijwaarts bewegende markt. Dat resulteerde uiteindelijk in een kleine winst.
De aandelen en obligaties hadden het wereldwijd moeilijk, omdat de gepubliceerde inflatiecijfers tegenvielen bij de beleggers en de investeerders nu bang zijn dat de centrale banken eerder langer dan korter de rentes hoog gaan houden. Aandelen stegen vooral in het eerste gedeelte van de maand, terwijl ze in het tweede deel juist daalden. Onze swingsystemen konden hier dan ook weer van profiteren. Zowel bij de long als de short swing trades werd geld verdiend. De trendmodellen hadden het echter moeilijker, de draai in de markt halverwege de maand werd – gemiddeld gemeten – niet goed opgepakt en deze computer systemen moesten verlies op hun posities.
Na de sterke januari maand, wat het niet verrassend dat de aandelenmarkten gas terug namen, de AEX zakte vanaf halverwege de maand terug naar ongeveer de 750 punten. De reden hiervoor was vooral dat de inflatie (nog) niet snel genoeg naar beneden kwam en hoger bleef dan de beleggers hadden verwacht. Door deze onzekerheid daalden de aandelen, waarbij technologie natuurlijk harder werd geraakt dan de voedingssector. Hierdoor kwam ook ons fonds in de min. Hoewel de situatie rond de inflatie nog onzeker is en blijft, en we voorzichtig gepositioneerd blijven, weten we dat de aandelenmarkt gemiddeld genomen 9 maanden vooruit kijkt en bij de eerste tekenen van dalende inflatie snel verder gaat oplopen.
De aandelenmarkten daalden eensgezind toen bleek dat de inflatie toch hardnekkiger is dan de analisten hadden verwacht. De rentes gingen stijgen en daardoor kwamen de aandelen en obligaties verder onder druk. Ook de grondstoffen daalden in waarde. Hierdoor steeg de volatiliteit en de Vix van rond onder de achttien naar ongeveer eenentwintig punten. Onze short posities op de beweeglijkheid werden stuk voor stuk uit gestopt en enkele computermodellen gingen long. Toch zette de beweging omhoog niet sterk door en werden op het eind van de maand weer short posities opgezet.
De markten stegen in het begin van de maand, maar verloren hun winst weer in de tweede helft van februari. Daardoor liep de volatiliteit wel wat op, maar te weinig om mooie trades op te zetten. De nog steeds beweeglijkheid van de markten geven onze systemen niet veel kans om op goede momenten grotere posities in te nemen. Daarvoor is deze nog steeds te laag. De historie leert dat dit niet te lang duurt, dus we moeten nog even geduld hebben
De AEX vond de afgelopen maand de weg omhoog, evenals andere landen in Europa, zoals de Dax (Duitsland) en de CAC40 (Frankrijk). Ook China en USA lijken te zijn gedraaid en dat betekent dat de aandelen dit jaar nog flink kunnen stijgen. Zoals we al schreven de vorige maanden, Europa was/is aan het uit bodemen en de trend omhoog lijkt wederom te zijn opgepakt. De kranten staan vol enge verhalen, maar beleggers stemmen met hun voeten en kopen nu volop aandelen. Er heeft zich de afgelopen maand een grote draai afgespeeld onder de investeerders van defensief naar offensief. We hebben daarom ook de portefeuille uitgebreid met semiconductors (bijv. ASML) en cyclische aandelen (bijv. Aalberts) ten koste van voeding (bijv. Unilever)…
De markten lijken te herstellen van de grote daling vorig jaar, onder het oppervlak vond er een grote rotatie plaats, de defensieve aandelen werden massaal ingeruild voor offensieve stukken. In deze trend omhoog vonden de swingsystemen toch nog ruimte om geld te verdienen, vooral aan de longkant natuurlijk, maar ook aan de shortkant werd geld verdiend. Zo ging het fonds Albermarle Corp. short op 26 januari, om het 5 dagen later ruim 3% goedkoper terug te kopen. De trendmodellen in Europa verdienden geld, maar die in de USA waren wisselend. De zeer sterke draaiing van de markt van defensief naar offensief, brachten trendvolgende modellen die spread handelden naar verlies, maar de computersystemen die op de indices handelden op winst.