Focus betaalt zich

By 14 augustus 2017Algemeen

Uit IEXProfs (14 augustus 2017), column Eelco Ubbels

Focus betaalt zich uit

Wie belegt beter: de kleine specialistische boutique met een beperkt assortiment, of het grote huis met meerdere soorten beleggingen en strategieën in de aanbieding?

Interessant. Het relatief onbekende Britse Northill Capital heeft onlangs onderzoek gedaan naar de focus van fondsenhuizen. Het zeventien pagina tellende rapport Nowhere to hide maakt gebruik van de database van Mercerinsight over een periode van vijf jaar. Dat maakt het mogelijk om de prestaties van de kleine specialistische beleggingsboutiques te vergelijken met de grote generalisitische fondsenhuizen.Maar allereerst definiëerde Northill Capital de verschillen tussen de beide soorten beleggingsinstellingen. Kleine gefocuste beleggingshuizen kunnen verschillende producten aanbieden, die afgestemd zijn op verschillende klanten, maar feitelijk bestaat het assortiment maar uit één product. Het totale researchplatform draagt bij aan het succesvol runnen van dat ene fonds. Alle professionals van het fondsenhuis werken als één team.

Het grote generaltische fondsenhuis biedt meerdere beleggingen en strategieën aan. Die worden beheerd door meerdere teams en maken elk gebruik maken van verschillende beleggingsprocessen en bij gelegenheid ook volledig andere beleggingsfilosofieën.

Specialist x generalist
naam voor SEO

Focus, focus, focus

Met deze definities heeft Northill Capital onderzoek gedaan met een uiterst duidelijke conclusie. Op pagina zeven van het Northill Capital-rapport staat het volgende plaatje:

Alle gefocuste managers scoren een beter resultaat dan de gemiddelde fondsmanager. In absolute zin valt op dat er blijkbaar meer outperformance te halen valt in Europa dan in Amerika, maar dat geldt ook voor de minder gefocuste manager.

De sterke resultaten van specialistische actieve managers worden met name behaald in zwakke beurstijden. Juist dan weten zij de verliezen te beperken of zelfs te voorkomen. Dat geldt voor alle beleggingscategorieën. Maar, zo constateert Northill Capital, ook in opgaande markten presteren de kleine specialistische fondsenhuizen beter.

Helaas heeft het succes van de kleine boutiques ook een grote keerzijde. Zodra een fonds te populair wordt. en er dus te veel geld naartoe stroomt, gaat het dicht. Klein moet wel klein blijven, anders verdwijnt blijkbaar de focus.