Short Selection Fund

Nieuws | Rendement | Grafiek | StrategieKosten

Het Short Selection Fund (SSF) is hét antwoord op de altijd optimistische beleggingsexperts en fondsmanagers. De markt gaat niet altijd omhoog en in iedere marktfase zullen er altijd goede en slechte bedrijven zijn.

Het Short Selection Fund biedt de hoognodige bescherming in de toch vooral long georiënteerde beleggingsportefeuilles en genereert naast bescherming in dalende markten ook een stabiel rendement in gelijkblijvende of opwaartse markten. Dit doet het Fonds door een actief selectiebeleid te voeren op basis van drie trends én door te profiteren van de marktvolatiliteit.

Nieuws

Juli 2021: Short Selection Fund -2,0%

By | Short Selection Fund | No Comments

Ook in de maand juli overheerste het optimisme op de wereldwijde aandelenmarkten. Het Short Selection Fund (SSF) realiseerde deze maand een netto verlies van 2%. Een beursdip aan het begin van de maand, door de toename van het aantal COVID- besmettingen in westerse landen, bleek zeer kortstondig. De belangrijkste indices stegen per saldo opnieuw meer dan 3%. Binnen het SSF waren het opmerkelijk genoeg vooral de longposities die een negatieve bijdrage leverden aan het rendement. Laag gewaardeerde bedrijven met een digitale en/of duurzame focus waren uit de gratie bij beleggers, terwijl de hoog gewaardeerde, meer traditionele aandelen bleven stijgen. Veel bedrijfscijfers binnen de portefeuille komen in augustus uit en in combinatie met de inflatiecijfers en renteverwachtingen zal dit bepalend zijn…

Read More

Tabel rendement

dd 31 juli

JaarJanFebMarAprMeiJunJulAugSepOktNovDecJaarCum
2020-----------11,781,9-10,1%-10%
20215,0-7,90,5-3,50,5-1,1-2,0-4.1-12,2%-22%

Benchmark: Credit Suisse All Hedge Fund Index stijl Long/Short Equity

dd 31 juli

JAARJanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDecjaarCUM
2020----------4.31,76,2%6%
20210,11,4-0,02,40,0-1,32,5%9%

Het fonds / Strategie

Het doel van het SSF is een positief rendement van gemiddeld 5 tot 10% per jaar met een fonds dat overwegend profiteert van shortposities op beursgenoteerde bedrijven, sectoren of indices. Deze posities worden in de portefeuille opgenomen na een uitgebreide screening door de analisten van het fonds.

Het beleggingsbeleid wordt (grotendeels) uitgevoerd op basis van drie trends:

  • Energietransitie/klimaat. Het SSF selecteert beursgenoteerde bedrijven die niet (voldoende) profiteren van de energietransitie en/of in de winst en omzet geraakt worden door klimaatverandering en politieke maatregelen. Door te anticiperen op een daling van de aandelen (short gaan) van deze bedrijven kan het Fonds profiteren van deze trend. Daarnaast belegt het Fonds long in aandelen van bedrijven of indexproducten die juist profiteren van deze energietransitie.
  • Digitalisering. Het SSF selecteert bedrijven die hun omzet en winst zien dalen als gevolg van technologische vooruitgang. Door te anticiperen op een daling van de aandelen van deze bedrijven als gevolg van ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie, robotisering en/of kunstmatige intelligentie, kan het Fonds profiteren van deze trend. Tegelijkertijd houdt het Fonds longposities aan in aandelen van bedrijven of indexproducten die juist profiteren van deze trend.
  • Deglobalisering. Het SSF selecteert bedrijven die qua omzet- en winst afhankelijk zijn van een open wereldeconomie met een hoge mate van economische en politieke globalisering. Door te anticiperen op een daling van de aandelen van deze bedrijven kan het Fonds profiteren van deze trend. Vanuit dezelfde filosofie kunnen er longposities ingenomen worden in aandelen van bedrijven met een lokale oriëntatie in protectionistisch georiënteerde economieën.

Kosten 

De vaste kosten (beheervergoeding) van het Short Selection Fund bedragen 1,4% per jaar in klasse A (tot 250.000 euro) en 1,2% in klasse B (vanaf 250.000 euro). De variabele kosten (performance fee) zijn 20% van het fondsresultaat na kosten in klasse B en 25% in klasse A. Er geldt een eeuwigdurende high-water mark. Er worden pas variabele kosten in rekening gebracht, wanneer de participatie(waarde) een nieuw hoogste punt bereikt.

De in- en uitstapkosten bedragen 0,50%. De minimale inleg bedraagt €25.000. Het is maandelijks mogelijk in- en uit te stappen.

Meer weten over het Short Selection Fund?

Wij vertellen u graag meer over onze fondsen.