Beheerd vermogen alternatives groeit op meer zorgen

By 19 juli 2016Algemeen

Uit een white paper van RCM blijkt dat het beheerd vermogen in alternatives blijft groeien. Beleggers maken zich in toenemende mate zorgen en dat speelt alternatives in de kaart.

In een recent gepubliceerde white paper van RCM (van juni 2016) wordt de groei in alternatives sinds de kredietcrisis op een rijtje gezet. In 2014 doorkruiste het beheerd vermogen (AUM) in ‘liquid alternatives’ de grens van $500 miljard (zie onderstaande figuur) en dit jaar wordt de $600 miljard overschreden (in totaal wordt er thans meer dan $1 biljoen in alternatives belegd, rekening houdend met illiquide stijlen). Alle substijlen groeien, maar de groei in absolute getallen is het grootste geweest in de categorie Nontraditional Bonds (zie lichtblauwe kleur in onderstaande staafdiagram).

AUM liquid alternatives
Bron: PIMCO/via RCM (klik op figuur om te vergroten)

Onder Nontraditional Bonds vallen onder andere de substijlen van Bond Arbitrage en Convertible Arbitrage. Dat vooral deze substijlen in absolute bedragen zijn gegroeid mag geen verbazing wekken. Door de hoog opgelopen obligatiekoersen (door de sterk gedaalde rente) zijn obligaties duur geworden en zijn beleggers letterlijk en figuurlijk op zoek gegaan naar alternatieven. Ook alternatives die zich richten op de vastgoedmarkt hebben de laatste jaren in absolute bedragen een grote groei laten zien (zie groene kleur).

Minder opvallend is de groei van Managed Futures, maar in procentuele groei blinkt deze categorie wel uit. Zie de pijl in bovenstaande figuur. Managed Futures zijn alternatives die doorgaans met futures op basis van (counter)trendtradingmodellen proberen geld te verdienen. Ze komen vooral tot hun recht in markten die duidelijke bewegingen (op- en neerwaarts) laten zien. In onderstaande figuur zien we hoe de Managed Futures-index (Barclay CTA Index) presteert in relatie tot aandelen, over de periode 1983 tot en met 2015.

Managed Futures in dalende en stijgende aandelenmarkten
Bron: RCM (klik op figuur om te vergroten)

Wat opvalt is dat Managed Futures vooral tot hun recht komen als de aandelen in een jaar hard stijgen (meer dan 30%) of flink dalen (tussen -21 en -30% en tussen -11% en -20% per jaar). Dalen aandelenmarkten heel erg hard (meer dan 30%), dan valt het rendement van Managed Futures weer wat terug. Dit komt omdat de volatiliteit dan zó hoog wordt, dat er minder goede trends ontstaan. Er wordt ook wel gesproken van ‘bumpy markets’ of ‘bad volatility’.

Zoals gezegd neemt het AUM naar alternatives toe, omdat beleggers zich zorgen maken over waarderingen. De hoge waarderingen van obligaties leiden tot een toestroom naar alternatieve obligatiecategorieën. En de hoge waarderingen in aandelen (vooral Amerikaanse) leiden tot bijvoorbeeld een toestroom naar Equity Long/Short-fondsen (zie donkerblauwe kleur in eerste staafdiagram) en Managed Futures.

Maar hoge waarderingen zijn nu niet de enige zorgen van beleggers. In onderstaand plaatje staan ook China, klimaatverandering, sterk gedaalde olieprijzen, de aanstaande Brexit en het Zika-virus beleggers nadrukkelijk op hun netvlies (bron RCM, white paper, juni 2016). Deze zorgen zullen ongetwijfeld tot nog meer AUM naar alternatives leiden.

Global Uncertainty
Bron: RCM (klik op figuur om te vergroten)